Jill als Captain Marvel

 

Iedereen heeft er zijn mond van vol: AI! Woohoow. The new kid on the block that’s gonna solve all our problems. And create a few new ones…

AI is een bom. Een bom op, tja, alles eigenlijk. Maar is AI echt zo nieuw?

Helemaal niet! De basis van AI, of Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie) zoals het beestje voluit noemt, bestaat al meer dan 50 jaar. Alleen groeide ze door de evolutie in algoritmes, rekenkracht en de shitload aan beschikbare data, de laatste jaren uit tot een waanzinnig revolutionaire tool. De ene ondernemer ging er al gretig mee aan de slag, 🙋🏼‍♀️, de andere wacht argwanend af en sommigen verguizen de technologie en alles wat ermee gepaard gaat.

Ook dat is niet nieuw. De komst van de computer veroorzaakte destijds ook een hoop ophef. Mensen vreesden voor hun job, niet zelden terecht, en er veranderde ook heel wat door de komst van de computer. Mijn sector werd er in elk geval volledig door op zijn kop gezet: je hoefde geen tekentalent meer te zijn, plakletters mochten in de vuilbak, samen met je rough stiften, en kerning werd deels door de computer aangestuurd.

Alvorens in een blinde paniek te schieten, laat ons eens eerst kijken wat AI voor jouw bedrijf kan doen. Heel wat als je het mij vraagt. De kans dat je als solopreneur dit artikel leest is groot, dus je komt per definitie handen tekort. Wat als AI je alle helpende handen kan bieden die je nodig hebt. Sommige zijn zelfs volledig gratis! Sounds good, right?

Sterker nog, de kans dat je AI al gebruikt in je dagelijks leven is behoorlijk groot. Wat dacht je van:

 • spamfilters
 • gezichtsherkenning op je smartphone
 • Google Translate die al hele flappen tekst netjes vertaalt
 • de aanbevelingen op Netflix
 • de functie automatisch parkeren in je wagen

Allemaal toepassingen van artificiële intelligentie!

Lijkt het implementeren van AI in je onderneming de ver van je bedshow? Ook dat valt echt wel mee! Enkele voorbeelden van hoe AI vandaag al je bedrijf een boost kan geven en jou werk uit handen kan nemen:

 • Chatbots beantwoorden de veel voorkomende vragen van je klanten. Zo heb jij meer tijd over voor klanten met zeer specifieke vragen.
 • Remarketing (dat paar schoenen dat je bekeek op Zalando en plots overal opduikt). Jij hoeft als ondernemer niet meer op te sporen welke klant in welk artikel van je webshop geïnteresseerd is. Door anonimisering van je IP-adres kan dat trouwens ook niet. Maar AI kan dat wel en achtervolgt in jouw naam die klant zodat je hem alsnog tot een verkoop kan bewegen.
 • Repetitieve taken kan AI ook van je overnemen. Identificeer taken die routinematig en tijdrovend zijn, zoals gegevensinvoer en rapportage, en automatiseer ze met behulp van AI. Dit kan de efficiëntie verbeteren, menselijke fouten verminderen en medewerkers in staat stellen zich te concentreren op meer strategische taken. Win win!
 • Voorspellende analyses: laat AI-algoritmen voorspellingen doen op basis van historische gegevens. Zo voorspel je trends en kan je je voorraadbeheer optimaliseren. Geen overbodige stock, lees investeringen, meer.
 • Personalisatie van marketing: laat AI klantgegevens analyseren en gedragspatronen identificeren. Zo creëer je bijvoorbeeld gepersonaliseerde marketingcampagnes met gerichte aanbiedingen die de betrokkenheid en conversies verhogen. Meer omzet met minder werk, daar kan je toch niet tegen zijn?

Als grafisch vormgever is AI helemaal een speeltuin! In Photoshop maak ik ruimte bij rond een bestaand beeld. In Midjourney ga ik helemaal loos om inspiratie te zoeken. En ChatGTP helpt me bij het schrijven en bedenken van content. Nooit als tool op zich. Altijd als basis waar ik om nadien mee aan de slag te gaan.

AI kan zelfs de wereld verbeteren!

 • Of wat denk je van het vroegtijdig opsporen van kanker waarbij patronen in kankercellen door AI worden herkend.
 • Of door het in kaart brengen van factoren en dit aan te vullen met gegevens van sensoren de kwaliteit van bloemen en planten monitoren en ziektes (eerder) ontdekken zodat de oogst en de kwaliteit ervan verbetert.

Maar het is niet al goud wat blinkt. Er zijn ook best wat gevaren en uitdagingen waar we rekening mee moeten houden.

 1. Verlies van banen: De automatisering aangedreven door AI kan leiden tot het verlies van banen, vooral in sectoren waar repetitieve taken kunnen worden overgenomen door machines. Dit kan leiden tot werkloosheid en economische ongelijkheid als er geen passende omscholing en herplaatsing plaatsvindt.
 2. Vooringenomenheid en discriminatie: AI-systemen worden getraind op basis van historische gegevens, die inherente vooroordelen en discriminatie kunnen bevatten. Als deze gegevens onjuist of vooringenomen zijn, kan AI-besluitvorming ook verkeerd of oneerlijk zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat AI-systemen worden getraind met diverse en evenwichtige datasets en dat er strikte ethische richtlijnen worden gevolgd. Wist je dat Zoom tijdens een vergadering mannen sneller het woord geeft dan vrouwen? De mannelijke stem is luider en trekt daardoor sneller Zooms aandacht.
 3. Privacy- en beveiligingsrisico’s: AI-systemen verwerken enorme hoeveelheden gegevens, waaronder vaak gevoelige informatie. Er bestaat een risico op inbreuk op de privacy en gegevenslekken, vooral als de beveiligingsmaatregelen onvoldoende zijn. Het is van cruciaal belang om sterke beveiligingsprotocollen en privacybescherming in te bouwen bij het ontwikkelen en implementeren van AI-systemen.
 4. Autonome wapens en veiligheid: AI kan worden toegepast in militaire systemen en autonome wapens, wat potentiële risico’s met zich meebrengt. Het gebrek aan menselijke tussenkomst en besluitvorming kan onbedoelde gevolgen hebben en leiden tot oncontroleerbare situaties. Er is een groeiende bezorgdheid over de ethiek en veiligheid van dergelijke toepassingen.
 5. Verlies van menselijke vaardigheden: Naarmate AI geavanceerder wordt, bestaat het risico dat bepaalde vaardigheden en capaciteiten die essentieel zijn voor mensen, worden vervangen. Dit kan leiden tot een afname van menselijke creativiteit, sociale interactie en emotionele intelligentie, wat gevolgen kan hebben voor de samenleving als geheel.

De Europese wet van woensdag 14 juni gaat het gebruik van AI in goede banen leiden. Die wet deelt AI wordt op in 4 risicogroepen. Aan de hand daarvan wordt de regelgeving opgesteld.

 1. Laag risico: dit type mag gewoon gebruikt worden. Spamfilters bijvoorbeeld.
 2. Beperkt risico: deze zijn toegelaten maar er is een transparantieverplichting. Bijvoorbeeld het gebruik van chatbots.
 3. Hoog risico: deze worden onderworpen aan strenge controles. Als je weet dat zelfrijdende wagens hieronder vallen, dan snap je gelijk waarom.
 4. Onaanvaardbare AI: realtime gezichtsherkenning. Dit wordt simpelweg verboden.

Ik vind de hele evolutie ontzettend interessant maar ook wel een tikje beangstigend. Wat vind jij ervan?

Disclaimer: Voor het schrijven van dit artikel en het maken van de visual kreeg ik hulp van artificiële intelligentie.