internationale vrouwendag 2022

2022 en we zijn we er nog lang niet. Nog altijd gaapt de loonkloof. Ze zou tot op 5,3% gedicht zijn maar ik vraag me toch af of men het prijzengeld dat in de topsport rondgaat mee in die berekening heeft gestoken. Om je een idee te geven: de winnaar van de Ronde Van Vlaanderen strijkt €20.000 op, de winnares tot voor kort €1.395. De Ronde Van Vlaanderen beloofde om hier verandering in te brengen.

Ook wat (on)veiligheid betreft, is er geen gelijkheid. Ik ken geen enkele man die zodra het duister over de stad valt, zijn sleutel in de hand houdt voor als ze lastiggevallen zouden worden.

In de muziek is gelijkheid ook ver te zoeken: 70 vrouwen kregen een plekje in de Rock And Roll Hall Of Fame. Tegenover meer dan 800 mannen.

In de film: in 92 jaar ging er 1 Oscar naar een vrouwelijke regisseur.

In het dagelijks leven: wie gaat er parttime werken om meer thuis te kunnen zijn voor de kinderen?

Het thema van de Internationale Vrouwendag is dit jaar V/M Solidariteit waarmee mannen worden aangespoord om niet alleen te zwijgen maar ook actief te luisteren naar de struggles en mee te denken over oplossingen want zonder hen lukt het ons niet ladies.

We dragen zelf ook verantwoordelijkheid. We moeten zelf ons lot in handen nemen. Stop met jezelf klein te houden. (Je hebt een bedrijf ipv een “bedrijfje”.) Speak up! Als je uitgenodigd wordt om ergens te gaan spreken: GA! Krijg je de kans om in een bestuursorgaan te zetelen: DOE DAT! En give back!!! HELP andere vrouwen. (Meidenvenijn blijkt ook onder volwassen vrouwen nog altijd een ding.) Ik beloof dat ik ervoor zal zorgen dat als jij als vrouw die gaat ondernemen, een stem krijgt die luid boven de online ruis uit komt.

Hopelijk wordt deze dag ooit voor elke vrouw een échte FEESTdag.